Nieuwe spelregels

Landelijk is besloten tot een aanpassing van de spelregels voor minibasketball. In de andere rayons speelt men daar al mee.

Enkele punten die veranderd zijn:
• Acht perioden van vier minuten. Klok stil bij alle fluitsignalen en ook na een score in de laatste twee minuten van de laatste periode.
• Wisselen volgens het slangenmodel. Dit houdt in dat na elke periode de volgende vijf spelers het veld inkomen. Volgorde zoals het team op het scoresheet staat ingevuld. Bij minder dan tien spelers kom je eerder terug bij de eerste op de lijst. Het is dus belangrijk de namen zodanig in te vullen dat de juiste mix op het veld staat.
• Driepunters worden geteld.
• Na een fout op een scorende speler volgt een bonus vrije worp.
• De regel van vier teamfouten (per kwart) wordt toegepast.
• Bij een voorsprong van meer dan vijftig punten wordt de score niet meer bijgehouden. De wedstrijd wordt wél uitgespeeld.
• De verplichting om met minimaal acht spelers te verschijnen vervalt min of meer.

In de kern Groningen/Drente wordt al wat geoefend met het nieuwe systeem en dat bevalt goed. Het gaat dan om de acht perioden en het wisselen volgens het slangenmodel. Voordeel is dat een speler zich vier minuten flink kan uitleven om daarna uit te rusten, maar vooral ook dat het wachten op de bank niet zo lang meer duurt. Bovendien komt elke speler vaker (zij het wat korter) in het veld. De coach heeft nu ook om de vier minuten even tijd om de ploeg toe te spreken.

Om acht perioden te scheppen op het sheet is een pen en liniaal nodig om de vier vakjes keurig te halveren. Er is een nieuw wedstrijdsheet in ontwikkeling.

Bij voldoende belangstelling kan in het seizoen 2011/2012 ook een zogenaamde topklasse worden gevormd. In deze klasse spelen de teams met een iets grotere bal (size 6 = damesbasketball).

Klik hier voor het complete overzicht.

Zie ook onder Wedstrijdzaken/Spelregels / Spelregels minibasketbal.